Vad ska jag göra av tankarna?

Defusion 

att bli uppslukad av dina egna tankar och känslorna som de väcker, vilket kan leda till stress och hindra dig från att leva enligt dina värderingar. Problemet är att du ofta identifierar dig med dina tankar och ser dem som absoluta sanningar, vilket kan påverka ditt beteende och känsloliv negativt. Lösningen vi presenterar är en teknik som kallas "defusion", som härrör från Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Defusion hjälper dig att skapa distans mellan dig själv och dina tankar, vilket gör det lättare att hantera dem på ett konstruktivt sätt. I detta inlägg kommer vi att förklara defusion mer ingående och dela med oss av två praktiska övningar för att uppnå detta mål. Låt oss börja med att förstå vad defusion är och hur det kan hjälpa dig.



Defusion handlar om att skapa distans mellan dig och dina tankar. Istället för att låta dig uppslukas av tankarna eller betrakta dem som absoluta sanningar, lär du dig att se dem som just tankar. Detta förändrar ditt förhållningssätt till dem så att de inte styr ditt beteende eller känslor lika mycket. Genom defusion kan du få större frihet att agera enligt dina värderingar, snarare än att bli påverkad av dina tankar och känslor.

Här är två övningar som hjälper dig att uppnå defusion och skapa distans mellan dig och dina tankar:

  1. Etikettera tankar: Sätt dig ner i en bekväm position och stäng ögonen. Var uppmärksam på dina tankar utan att döma dem eller engagera dig i dem. När en tanke dyker upp, ge den en etikett, till exempel "oro", "planering" eller "minne". Genom att etikettera tankarna skapar du en distans mellan dig och dem, vilket hjälper dig att se dem som just tankar snarare än sanningar. Fortsätt med detta i 5-10 minuter och försök att förbli neutral och icke-dömande gentemot tankarna.

  2. Föreställ dig tanken som en bild eller film: När en tanke dyker upp som känns svår att hantera, föreställ dig att den är en bild eller en film som spelas upp på en skärm framför dig. Observera tanken som om du såg den från en åskådarposition, utan att engagera dig i den. Du kan också tänka dig att du zoomar ut från bilden eller filmen, så att den blir mindre och mindre och förlorar betydelse. Denna övning hjälper dig att se tanken som något separat från dig själv och inte som en del av din identitet.

Genom att regelbundet öva på defusion kan du bli bättre på att skapa distans mellan dig och dina tankar, vilket kan hjälpa dig att hantera dem på ett mer konstruktivt sätt och leva mer enligt dina värderingar.

Men det är också viktigt att fråga dig själv: "Varför får jag inte göra fel?"

Denna fråga påminner dig om att du är människa och att göra misstag är en naturlig del av livet. Att acceptera att du inte alltid är perfekt och att du får göra fel kan hjälpa dig att hantera svårigheter och minska den press du kanske känner på dig själv. Det kan också göra det lättare att fortsätta arbeta med defusion och andra strategier för att hantera tankar och känslor på ett konstruktivt sätt.

För att bygga en god självkänsla är det viktigt att vi arbetar med att minska vårt motstånd mot vissa känslor som kan stå i vägen. Känslan av att ha gjort eller sagt fel är en av de viktigaste.


Allt gott så länge!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression