Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression

Inledning
Sorg är en universell mänsklig upplevelse som drabbar oss alla vid någon tidpunkt i våra liv. Det är en naturlig del av att vara människa och en reaktion på förlust av något eller någon vi värderar högt. I detta blogginlägg kommer vi att utforska sorgens psykodynamik, från cathexis av libido till känslan av att världen har blivit mindre. Dessutom kommer vi att använda Orfeus-myten för att illustrera hur sorg kan övergå i depression.

Cathexis och förlust
Cathexis är ett begrepp inom psykoanalysen som syftar till investeringen av psykisk energi, eller libido, i objekt, personer eller idéer. När vi knyter an till någon eller något investerar vi en del av vår psykiska energi i det förhållandet. Denna investering är nödvändig för att vi ska kunna uppleva kärlek och tillgivenhet.

När vi förlorar något vi har investerat vår kärlek och energi i upplever vi sorg. Denna förlust kan vara döden av en nära anhörig, separation från en partner eller förlusten av ett arbete eller en dröm. Sorgen är en process där vi försöker bearbeta och förstå förlusten och vad den innebär för oss och vår värld.

Världen upplevs mindre
När vi förlorar något eller någon vi bryr oss om, känns det som om världen har blivit mindre. Förlusten skapar en tomhet som är svår att fylla, och vi kan känna oss ensamma och förlorade. Det är viktigt att vi tillåter oss att känna sorgen och bearbeta den, snarare än att försöka undvika eller förneka den.


Orfeus-myten och övergången till depression
Orfeus-myten är en berättelse från den grekiska mytologin som kan hjälpa oss att förstå hur sorg kan övergå i depression. Orfeus var en legendarisk musiker och poet som förlorade sin älskade hustru, Eurydike, när hon dog av ett ormbett. Orfeus var så förtvivlad över sin förlust att han bestämde sig för att resa ner till underjorden för att försöka återförena sig med Eurydike.

I myten var Orfeus så begåvad att han kunde övertyga Hades, dödsrikets härskare, att låta honom föra Eurydike tillbaka till livet. Men han fick ett villkor: han fick inte titta på henne förrän de båda hade nått jordens yta. Tyvärr kunde Orfeus inte motstå frestelsen att titta på sin älskade, och Eurydike försvann för alltid.

Denna berättelse illustrerar hur sorg kan övergå i depression när vi inte kan acceptera förlusten och i stället fastnar i ett tillstånd av förnekande och desperation. Orfeus kunde inte hantera förlusten av Eurydike och blev besatt av att få henne tillbaka, vilket i slutändan ledde till ytterligare förlust och smärta.

Depression, en sorg som hakat upp sig.
Sorgens övergång till depression kan inträffa när vi inte tillåter oss själva att bearbeta och acceptera förlusten. Vi kan bli fast i en cykel av förnekande, ilska, förhandling, depression och acceptans utan att någonsin nå den sista fasen av att acceptera och läka.

Depression och sorg kan te sig väldigt lika varandra. Man kan observera symptom som; förlorat intresse för aktiviteter som tidigare varit njutbara, sömnproblem, ändrade matvanor, låg energi och känslor av hopplöshet. Det som emellertid skiljer depressionen från sorgen är en i allmänhet nedsatt självkänsla och självaktning. En känsla av att vara en dålig människa och kanske till och med någon som borde straffas. Dessa känslor förekommer inte (om symptomen inte fanns sedan tidigare) hos den som enbart lider av sorg.


Att hantera sorg och depression
För att förhindra att sorg övergår i depression är det viktigt att vi tar oss tid att bearbeta och förstå våra känslor. Att prata med vänner, familj eller en professionell terapeut kan hjälpa oss att uttrycka och bearbeta vår sorg. Det kan också vara till hjälp att delta i stödgrupper, där vi kan dela våra upplevelser och få råd från andra som har gått igenom liknande förluster.?

Självomsorg är också en viktig del av att hantera sorg och depression. Det innebär att ägna tid åt att ta hand om oss själva fysiskt, mentalt och emotionellt. Det kan vara att äta hälsosamt, få regelbunden motion, sova tillräckligt och delta i aktiviteter som hjälper oss att koppla av och finna glädje.

Slutsats
Sorgens psykodynamik är en komplex och ofta smärtsam process som innefattar kathexis, förlust och känslan av att världen har blivit mindre. Genom att förstå sorgens natur och hur den kan övergå i depression, kan vi bli bättre rustade för att hantera och bearbeta vår egen sorg och hjälpa andra som går igenom liknande upplevelser. Orfeus-myten fungerar som en påminnelse om vikten av att acceptera förlust och gå vidare, snarare än att bli fast i en cykel av förnekande och desperation som kan leda till depression.

Det är viktigt att förstå att cathexis sker omedvetet och att vi inte kan styra över vem eller vad vi investerar libido i. Förlust av ett objekt för cathexis kan vara mycket smärtsamt, och smärtans grad står i direkt relation till mängden investerad libido. För att skydda oss från sorgen kan vi använda olika försvarsmekanismer, som att förvränga bilden av objektet genom att antingen nedvärdera eller idealisera det. Dessa försvarsmekanismer kan dock vara skadliga för oss i längden och leda till oförlöst sorg.

Att reflektera över barndomens förluster och känslomässiga investeringar kan vara en viktig del av att förstå och bearbeta oförlöst sorg. Genom att fundera på hur vi har förvrängt bilden av personer från vår barndom, antingen för att skydda dem från skuld eller för att göra sorgen obegriplig, kan vi bli mer medvetna om de känslor och försvarsmekanismer som påverkar oss i vuxen ålder.

Några viktiga insikter att ha i åtanke när vi utforskar dessa frågor inkluderar:

Förstå att cathexis sker omedvetet och att vi inte kan kontrollera vem eller vad vi investerar libido i.
Erkänna att förlusten av ett objekt för cathexis kan vara mycket smärtsam och att smärtans grad står i direkt relation till mängden investerad libido.
Bli medveten om de försvarsmekanismer vi använder för att skydda oss från sorg, inklusive att förvränga bilden av objektet genom att antingen nedvärdera eller idealisera det.
Genom att aktivt utforska och bearbeta oförlöst sorg och dess källor kan vi lära oss att hantera och förstå de känslor som påverkar vårt välbefinnande och relationer. Det kan vara hjälpsamt att prata med en terapeut eller rådgivare som kan stödja oss i denna process och ge oss verktyg för att hantera sorg på ett hälsosamt sätt.



Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går