Så nära sanningen det går

Det finns två svåra sanningar som vi alltid försöker undvika. För det första, det enda vi verkligen vet är att vi har en upplevelse. Heidegger använde termen "Dasein" för att beskriva den mänskliga erfarenheten av att vara medveten om denna upplevelse och kunna reflektera över den. För det andra, allt som får existera förändras.

Dessa två sanningar ligger till grund för allt jag gör. Sen har jag observerat och även lärt mig om några grundläggande principer som jag inte kan säga är sanningen, men som jag tror ligger så nära vi kan komma. Dessa finns alla inom den existentiella psykoterapin, som jag har lärt av mina lärare och mentorer. Dessa principer avgör i stort sett allt jag gör.
1. **Det dynamiska nuet**: Om vi tänker linjärt så kan vi aldrig direkt uppleva "nuet" eftersom varje ögonblick omedelbart övergår till det förflutna. Men det är genom våra upplevelser och vår interaktion med det föränderliga "nuet" som vi skapar meningsfulla erfarenheter och förstår oss själva och vår omgivning. 

2. **Betydelsen av kontakt**: Eftersom vi inte kan uppleva nuet direkt blir vår förmåga att uppleva och engagera oss i kontakt med kroppen, andra människor, vår omgivning och våra egna tankar och känslor avgörande. Om vi vill vara med i våra egna liv förstås. Det händer i kontakt med upplevelsen. Genom denna kontakt skapar vi vår uppfattning av verkligheten.

3. **Individen som en integrerad del av sin omgivning**: Varje individ är en integrerad del av sin miljö och sina sociala relationer. Vi är en helhet av kropp, sinne och själ, och våra erfarenheter påverkar och påverkas av vår fysiska och sociala kontext.

4. **Principen om självläkning**: Kroppen och sinnet (om vi ska vara dualister för ett ögonblick) har en inneboende förmåga att läka sig själv, och för att främja denna process behöver vi bara vara i kontakt och fortsätta att andas. Men detta kan vara en utmaning på grund av störningar i vår förmåga till kontakt. Dessa kallas kontaktavbrott och är en nödvändighet för att vi ska kunna engagera oss i kreativ anpassning till upplevelsen av livet. Om vi inte kan deflektera kroppens signaler ibland skulle vi inte kunna prioritera. En mamma eller pappa måste ibland bryta kontakten med sina egna behov till förmån för barnet. Vi prioriterar då och fullbordar den helhet som handlar om barnets behov. Varför? Vissa svar finns inte på google.

5. **Självansvar och autonomi**: Varje individ är ansvarig för sitt eget liv, sina val och handlingar. Genom att bli mer medveten om våra handlingar och deras konsekvenser kan vi öka vår förmåga till självbestämmande och självreglering. Kan vi uppleva konsekvenserna i kontakt med upplevelsen av nuet så är det en fantastisk lärdom. Stanna om du råkar såra någon och upplev smärtan av den obekväma situationen. Stanna i kontakt när du säger att du älskar någon. Se vad det gör med din medmänniska. Sannolikt kommer du att upptäcka när andra inte är i kontakt med dig, vilket ofta ligger till grund för en helt ny mellanmänsklig konflikt i ditt liv. Kanske upptäcker du att din älskade aldrig riktigt är i kontakt med dig? Vad gör det med dig? Kanske du behöver göra ett val?

6. **Psykisk ohälsa och kontaktavbrott**: Enligt min uppfattning är all form av psykisk ohälsa i grund och botten resultatet av kontaktavbrott. Det betyder att vi har svårigheter att engagera oss meningsfullt med oss själva, andra människor och vår omgivning.

Baserat på dessa principer vill jag uppmana dig att:

Ta dig tid att uppleva och engagera dig i varje ögonblick. Trots att vi aldrig kan uppleva nuet direkt kan vi, genom att vara i kontakt, Interagera med världen skapa meningsfulla erfarenheter och få en djupare förståelse för oss själva och vår omgivning.

Ge prioritet åt kontakt - med dig själv, med andra och med din omgivning. Det är i denna kontakt som den mänskliga erfarenheten blomstrar, och genom den skapar vi vår egen verklighet.

Förstå dig själv som en oupplöslig del av din omgivning. Vi är inte bara isolerade individer - vi är helheter av kropp, sinne och själ, djupt förankrade i den fysiska och sociala världen runt omkring oss.

Lita på kroppens naturliga förmåga till självläkning. Allt du behöver göra för att stödja denna process är att vara medveten om din kropp och fortsätta att andas, även när du står inför utmaningar och svårigheter.

Ta ansvar för ditt liv, dina val och dina handlingar. Genom att bli mer medveten om dina handlingar och deras konsekvenser kan du stärka din förmåga till självbestämmande och självreglering. Tänker inte efter, upplev konsekvenserna av dina val och handlingar i kontakt med Dasein. Du kommer ha samma resurser då som du har i kontakt med Dasein - dvs. det vi kallar nuet. Du kommer (precis som du alltid gör) göra det bästa med de medel du har i nuet.

Slutligen, var medveten om att psykisk ohälsa ofta beror på kontaktavbrott. Om du upplever nedstämdhet, oro och svårigheter att engagera dig meningsfullt med dig själv, andra människor eller din omgivning, se det som en inbjudan att utforska och förstå dessa avbrott snarare än som ett tecken på brist eller fel. Börja med att skapa kontakt med Dasein så kommer resten att visa sig.

Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression