Vi förväxlar den symboliska ordningen med verklighetetn (det reala)

Språket: en avgörande faktor i vår kommunikation

I vår moderna värld är språket en avgörande faktor i vår kommunikation med andra människor och omvärlden. Det används för att uttrycka känslor, tankar, idéer och åsikter. Språket är en del av den symboliska ordningen, där vi tolkar och förmedlar meningar genom symboler som ord och begrepp.

Men vad händer när vi börjar förväxla symbolerna med verkligheten? När vi tror att språket är den verkliga världen och inte bara en tolkning av den? 

 Den symboliska, den imaginära och den reala ordningen.

Jacques Lacan, en av de mest inflytelserika psykoanalytikerna under 1900-talet, menade att vi lever i tre olika ordningar: den symboliska, den imaginära och den reala ordningen.

  • Den symboliska ordningen är där vi använder språket och symboler för att skapa en värld av mening och tolkningar. Det är den ordning som dominerar vårt moderna samhälle, där vi hela tiden tolkar och förmedlar meningar genom symboler.

  • Den imaginära ordningen är den värld som vi skapar genom vår fantasi och våra känslor. Det är en subjektiv värld, där våra tankar och känslor styr vår perception av verkligheten.

  • Den reala ordningen är den faktiska verkligheten, som existerar oberoende av våra tolkningar och fantasier. Det är den ordning som vi sällan når, eftersom vi alltid tolkar och förmedlar meningar genom symboler och språk.

Problemet är när vi börjar förväxla den symboliska ordningen med den reala ordningen. När vi tror att språket och symbolerna är verkligheten, istället för bara en tolkning av den. Detta kan leda till förvrängda uppfattningar och missförstånd, som kan få allvarliga konsekvenser i samhället.

En av de vanligaste missuppfattningarna är att språket är objektivt och neutralt, när det faktiskt är subjektivt och påverkas av vår kultur, vår historia och våra erfarenheter. 

När vi förväxlar språket med verkligheten, så förnekar vi våra egna tolkningar och erfarenheter och undertrycker därmed vår egen unika identitet.

En annan konsekvens av att förväxla symboliken med verkligheten är att vi kan bli fängslade i vår egen fantasivärld. Vi kan tappa kontakten med den faktiska verkligheten och bli upptagna med vår egen subjektiva värld av symboler och tolkningar.

För att undvika att förväxla symboliken med verkligheten, måste vi vara medvetna om den symboliska ordningen och dess begränsningar. Vi måste inse att språket och symbolerna endast är en tolkning av verkligheten och inte själva verkligheten.

Genom att vara medvetna om den symboliska ordningen och dess begränsningar kan vi förbättra vår kommunikation och öka vår förståelse för varandra. Vi kan också öka vår medvetenhet om den imaginära och reala ordningen och därmed få en mer nyanserad bild av verkligheten.

Vi behöver vara beredda på att släppa våra förutfattade meningar och tolkningar. Vi måste vara öppna för nya erfarenheter och förstå att vår tolkning av verkligheten är subjektiv, begränsad och därmed också föremål för förvrängning.

Jacques Lacan betonade vikten av att vara medveten om den symboliska ordningen och dess begränsningar. Han menade att det är genom att förstå symbolerna och deras begränsningar som vi kan nå en djupare förståelse av oss själva och världen runt omkring oss.

Så hur gör du? Förväxlar du symboliken med verkligheten? 

Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression