Varför glömmer vuxna lekfullheten?

I detta inlägg svarar vi återigen på en följares fråga: "Varför glömmer vuxna lekfullheten, varför kan vi inte påminna varandra och hjälpa varandra i detta utan att begära något?"

Lek är en grundläggande mänsklig aktivitet som är djupt rotad i vår psykologi. Det är ett sätt för oss att utforska världen, interagera med andra, uttrycka oss själva och lära oss nya färdigheter. Lek är inte bara för barn – det har en viktig roll även i vuxnas liv, även om det ofta glöms bort eller nedprioriteras.


Enligt Harry Guntrip och D.W. Winnicott, båda framstående psykoanalytiker, är lek en central del av den mänskliga erfarenheten. Lek hjälper oss att utveckla självkänsla, empati och kreativitet, och det är en grund för att bygga upp sunda relationer med andra människor. Dessutom menade Winnicott att lek är en viktig del av den "potentiella rymden" där vi kan utforska oss själva och våra relationer till andra på ett icke-hotande och kreativt sätt.

Trots lekens betydelse är det vanligt att vuxna glömmer bort eller försummar den lekfulla sidan av livet. Det kan bero på flera faktorer, såsom tidsbrist, stress, sociala normer och förväntningar, samt rädsla för att bli betraktad som barnslig eller oseriös. Som vuxna tenderar vi att fokusera på arbete, ansvar och måluppfyllelse, vilket kan göra det svårt att finna tid och utrymme för lek och spontanitet.

För att återupptäcka lekfullheten och hjälpa varandra att göra detsamma är det viktigt att vi skapar en kultur där lek ses som en naturlig och viktig del av vuxenlivet. Vi kan börja med att påminna oss själva och andra om att lek är ett grundläggande mänskligt behov som bidrar till vår psykiska hälsa och välmående.


Ett sätt att göra detta är att skapa utrymmen och möjligheter för lek i våra vardagliga liv. Det kan innebära att delta i hobbyverksamheter, organisera sociala evenemang som inbjuder till lekfullhet, eller helt enkelt att vara mer spontan och öppen för nya upplevelser och interaktioner. Genom att främja en atmosfär av öppenhet, nyfikenhet och lekfullhet kan vi hjälpa varandra

att återupptäcka den glädje och kreativitet som lek kan erbjuda, utan att begära något i gengäld.

Det är även viktigt att vi uppmuntrar och stöder varandra i våra lekfulla strävanden. Det innebär att vi inte dömer eller kritiserar varandra för att vara lekfulla, utan snarare uppmuntrar och deltar i leken tillsammans. Genom att vara positiva och stöttande, kan vi skapa en säker och tillåtande miljö där vi alla kan utforska och njuta av lekens många fördelar.


För att övervinna eventuella rädslor och osäkerhet kring att vara lekfull som vuxen kan vi också dra nytta av insikter från psykoanalysen och objektrelationsteorin. Genom att reflektera över våra egna upplevelser och känslor kan vi bli mer medvetna om de hinder som förhindrar oss från att vara lekfulla och arbeta med att övervinna dem. Det kan vara till hjälp att söka professionell hjälp, såsom terapi eller rådgivning, för att bearbeta eventuella känslomässiga eller psykologiska problem som ligger bakom vår brist på lekfullhet.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att lek är en naturlig och nödvändig del av livet, oavsett ålder. Genom att påminna varandra om lekens betydelse och värde, skapa utrymmen för lek i våra liv, och stödja varandra i våra lekfulla strävanden, kan vi hjälpa varandra att återupptäcka och omfamna lekfullheten som vuxna. På så sätt kan vi bidra till en rikare och mer meningsfull livsupplevelse för oss själva och de människor vi bryr oss om, utan att begära något i gengäld.

Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression