Behöver vi oroa oss för AI?

Artificiell intelligens, AI, har varit ett diskussionsämne inom science fiction i årtionden. Ända sedan de första datorerna utvecklades på 1940-talet har människor spekulerat om vad de kommer att användas till, vem som kommer att använda dem och vilken inverkan de kommer att ha på mänskligheten. Även om få har förutspått att dessa maskiner kommer att ta över världen och förslava oss alla (ännu), råder det ingen tvekan om att AI representerar en av de mest spännande utvecklingarna i mänsklighetens historia. I den här artikeln undersöker vi varför så många människor är oroliga för den.


Vad är AI?
AI står för Artificiell Intelligens och är en slags datorprogram vars intelligens påminner om människans. AI är den ultimata manifestationen av vår arts önskan att skapa liv i vår egen avbild. Även om vi har arbetat mot detta mål i århundraden - från Frankensteins monster till Blade Runners replikanter - var det inte förrän nyligen som vi äntligen började göra verkliga framsteg inom AI: datorer kan nu göra saker som att spela schack bättre än människor eller känna igen ansikten mer exakt än vad någon människa någonsin skulle kunna hoppas på att göra det själv (åtminstone inte utan att tillbringa åratal med att lära sig).

Även om detta är en enorm milstolpe i vår historia är vi fortfarande långt ifrån att kunna skapa en AI som verkligen inte går att skilja från människor.

Singulariteten
Singulariteten är en tid då artificiell intelligens (AI) blir mer intelligent än människan. Det är en hypotetisk tidpunkt i mänsklighetens framtid, där den tekniska utvecklingen blir så snabb att vi inte längre kan förutsäga vad som kommer härnäst.

Idén om singulariteten föreslogs först av matematikern John von Neumann 1956 och populariserades av matematikern Vernor Vinge som skrev om den flitigt från och med 1993, men termen "singularitet" myntades av science fiction-författaren Vernor Vinge.

Om vi når singulariteten kommer det att innebära att maskinerna har blivit mer intelligenta än människorna. Det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända härnäst, men många forskare tror att det kan leda till en era där människan smälter samman med tekniken och blir odödlig.
Andra tror att det kommer leda till att människan utrotas.


Frågan om huruvida vi bör oroa oss 
Även om det finns risker med artificiell intelligens kan de minskas. Frågan om vi bör oroa oss för artificiell intelligens handlar mindre om själva tekniken och mer om de människor som använder den.

Som verktyg kommer artificiell intelligens att hjälpa oss att lösa problem som vi aldrig tidigare har kunnat lösa - och det har potential att förändra liv runt om i världen på djupa sätt. Men hur ser vi till att AI inte används av terrorister?

Vilka är de påstådda riskerna med artificiell intelligens?
AI är varken bra eller dåligt i sig självt. Det är bara ett verktyg, och människor har använt verktyg för både gott och ont sedan urminnes tider. AI kommer att kunna göra saker som vi inte kan göra; den kan till och med fatta beslut snabbare än vad vi kan, om den får tillräckligt med data och processorkraft.

AI har dock potential att användas som ett vapen mot oss av illasinnade aktörer. 


Den biologiska meningen med livet och AI
AI:s inte är levande. De har inget biologiskt syfte i livet och behöver inte de känslomässiga processer som är involverade i mänsklig reproduktion. Även om detta kan låta som en självklarhet är det viktigt, för om man tänker efter skulle många människor säga att det finns något speciellt med livet - och det finns det verkligen! Kärleken är väl det finaste vi kan uppleva? Vi psykoanalytiker tror ju dessutom att det mesta vi gör leder mot samma slutmål: att föra generna vidare. Men vi tänker oftast inte på våra val av kläder, frisyr, parfym, smink etc, som en tjäderdans. Varför tror du så många av oss blir lite slappare med detta och lägger på oss några kilon när vi kommit in i en stabil relation?

Finns det någon psykoanalytisk anledning att tro att vi överdriver? 
Det finns några skäl till varför vi kanske är mer benägna att överskatta hotet från artificiell intelligens.

Vi förstår den inte och vi blir rädda för sånt vi inte förstår och det som är alldeles för .

Vi har en naturlig tendens att överdriva och få saker och ting att verka större än de egentligen är (ett fenomen som kallas "scope insensitivity").

Våra hjärnor är hårt kopplade till att tro att framtiden kommer att bli värre än i dag, oavsett om denna tro är sann eller inte (detta kallas temporal discounting).

Och slutligen finns det något som kallas för förlustavvikelse, som gör att vi är ovilliga att släppa taget om det vi har. 

AI:s framtid
Vi kan inte veta vad artificiell intelligens kommer att kunna göra förrän vi skapar den. Men det finns två saker som vi kan säga om AI:s framtid med viss säkerhet:

1. AI kommer att kunna göra allt som människor kan göra

2. AI kommer att kunna göra saker som människor inte ens visste var möjligt.


De flesta problem uppstår aldrig
Personligen ser jag inte AI som ett existentiellt hot. Jag tror att AI kommer att användas för att lösa många problem och hjälpa oss att leva längre, friskare och lyckligare liv. AI kommer att hjälpa oss att skapa en bättre värld för alla som lever i den. Den har potential att utforska universum och hitta nya planeter för oss att leva på när vår planet blir obeboelig.

Jag tror att vi bör vara optimistiska när det gäller framtiden för artificiell intelligens. Det är sant att det finns risker, men jag tror inte att de är så allvarliga som en del människor gör dem till. Och även om det skulle finnas någon form av problem skulle det förmodligen ta lång tid innan vi inser det eftersom de flesta problem aldrig uppstår!

Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression