NSDR vs Hypnos: Vad är skillnaden mellan teknikerna för bättre sömn och välbefinnande?

Det finns flera olika metoder för att förbättra vår hälsa och välbefinnande, och en av de bästa av dem är genom att förbättra vår sömn. 


NSDR (Non sleep deep rest) och hypnos är två tekniker som kan hjälpa till att förbättra vår sömn och vårt välbefinnande, men det finns viktiga skillnader mellan dem.


NSDR är en teknik som utvecklades av Dr. Andrew Weil och Dr. Deepak Chopra för att hjälpa människor att få en djupare och mer avslappnad sömn utan att behöva sova. Det gör detta genom att använda avslappningstekniker som andning, meditation och yoga för att hjälpa kroppen att slappna av och komma i en tillstånd av djup avslappning någonstans mitt emellan vakenhet och sömn.


Hypnos, å andra sidan, är en teknik där man försöker få en person i en trancetillstånd för att kunna påverka deras undermedvetna och ändra beteenden eller vanor. Det kan användas för att hjälpa människor att sluta röka, minska stress eller förlora vikt.





En viktig skillnad mellan NSDR och hypnos är att NSDR inte försöker påverka personens undermedvetna eller ändra deras beteenden eller vanor. Istället fokuserar det på att hjälpa kroppen att slappna av och komma in en djup avslappning för att få en bättre sömn.



Många kan säkert förväxla NSDR med hypnos eftersom båda teknikerna syftar till att förbättra vår sömn och välbefinnande. Det är viktigt att poängtera att hypnos inte nödvändigtvis innebär ett sänkt medvetandetillstånd, man kan vara i trance med ett höjt medvetandetillstånd. Detta kan innebära att man är fullt medveten och aktiv under hypnos och kan ändå påverkas av suggestion.


NSDR, å andra sidan, syftar till att få in kroppen i ett djup avslappnat tillstånd utan att behöva sova, genom att använda avslappningstekniker. Detta kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten och välbefinnandet utan att det påverkar det undermedvetna.





Likheter:

  • Båda kan vara effektiva för att förbättra sömnen och välbefinnandet

  • Båda syftar till att inducera ett specifikt, alternativt medvetandetillstånd

  • Båda förknippas med avslappning

Skillnader:

  • NSDR-tekniker placerar dig i ett tillstånd av ökad återhämtning.

    • Hypnos placerar dig i ett tillstånd av ökad suggestibilitet.

  • NSDR används i reparativt/återhämtande syfte.

    • Hypnos används i många olika syften.

  • NSDR innehåller alltid avslappningstekniker

    • Hypnos behöver inte göra det.

  • Man måste vara i ett avslappnat tillstånd för att vara i NSDR

    • Man behöver inte vara avslappnad för att vara under hypnos/trans.

Men det är två helt olika (alternativa) medvetandetillstånd är det viktigt att förstå skillnaden mellan dem och välja rätt teknik för ens egna behov.


Både NSDR och hypnos kan vara effektiva metoder för att förbättra vår sömn och välbefinnande, men det är viktigt att känna till skillnaderna mellan dem för att välja rätt teknik för ens egna behov. Om du har svårt att sova eller kämpar med stress och oro, kan det vara värt att prova båda teknikerna för att se vilken som fungerar bäst för dig.


Allt gott så länge,

Psykoanalytikern


Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression