Insikt är mer än intellektuell förståelse

Rigoröst kontrollerade studier visar att hypnos inte bara är en effektiv tilläggsbehandling, utan också överlägsen många vanligt använda behandlingsmetoder när det gäller att påverka symtom. Kanske är det just på grund av denna effektivitet, tillsammans med dagens fokus på symtomlindring (kostnadseffektivitet) som dess potential för bidrag till avancerade rekonstruktiva terapier med insikt inte har uppskattats tillräckligt?

Trots att det finns många olika varianter av psykoanalys, så bygger alla på antagandet att psykologiska symtom är yttre manifestationer av underliggande konflikter och att avtäckandet av omedvetna faktorer och uppnåendet av "insikt" kommer att lösa symptomen. 

Den klassiska psykoanalytikern skulle troligtvis hävda att detta gäller för alla psykiska symtom och att om insikt inte har uppnåtts i den underliggande dynamiska strukturen för en specifik inre konflikt, så kan ingen permanent bot äga rum. Tack vare hundratals studier som visar motsatsen är denna extrema ståndpunkt inte längre försvarbar. Många psykologiska tillstånd och livsproblem kan behandlas positivt och permanent med direkta hypnotiska ingrepp. Hypnos har enorma facilitativa effekter när det används i samband med standardterapier. Till exempel visade två meta-analyser (Kirsch, Montgomery, & Sapirstein, 1995; Kirsch, 1996) att tillägget av hypnos betydligt förbättrade behandlingsresultaten, så att den genomsnittliga klienten som fick KBT visade större förbättring än minst 70% av klienterna som inte fick hypnos.




Men det finns många psykologiska symtom som inte verkar släppa permanent så länge inte det som ligger till grund för dem tas upp till medvetandet och integreras genom den typ av förståelse som kallas "insikt". Terapier som syftar till sådan insikt, oavsett om de är personcentrerade, kognitiva, psykoanalytiska eller KBT-baserade, kan ofta ge varaktiga resultat med tillägget av hypnos. 

Intellektuell och upplevelsemässig insikt? 
Vad avses med termen insikt? Mycket av det som påstås vara insikt i terapeutiska sammanhang är inget annat än intellektualiseringar eller intellektuella förståelser som begränsas till endast den kognitiva sfären.

Således är det inte möjligt att förändra personligheten med sådana ytliga tillvägagångssätt. Trots att patienten har lärt sig verbalisera den dynamik som ligger till grund för hans eller hennes symptom, fortsätter behandlingen utan någon förbättring av symptomen. Klienten har endast uppnått ännu en ytlig insikt, som inte lyckats tränga igenom hela personligheten. Sådana exempel eldar på kritiken och används ofta som argument mot användningen av psykoanalysisk terapi (Inte sällan av dem som är otillräckligt utbildade eller erfarna för att uppskatta frågan). 

Dessa situationer är ansvariga för den gamla skämten att "Efter 7 års analys knackar fortfarande patienten huvudet i golvet, men nu vet han varför". 

Vårt mål här är genomgripande rekonstruktiv förändring snarare än ytlig självförståelse. 


För många år sedan gav jag en av mina deprimerade klienter tolkningen att hon omedvetet hatade sin mor. Ledtrådarna från hennes associationer och drömmar var ganska tydliga, så jag kunde underbygga tolkningen så väl att hon omedelbart höll med: "Du har absolut rätt. Jag är deprimerad eftersom jag hatar min mor. Det är verkligen tydligt för mig nu." 

Men ingen förbättring av depressionen ägde rum förrän nästa session, då jag försatte henne i trans. När jag gav henne suggestionen att hennes pappa fanns i rummet tillsammans med oss, drog hon ihop ansiktet i en grimas och sa sammanbitet: "Jag hatar verkligen min mor", medan tårar rann nedför hennes kinder. Det var äkta insikt, inte hennes första "överenskommelse" med mig om att tolkningen stämde. Hennes första förståelse hade endast varit på en kognitiv intellektuell nivå. En viktig omstrukturering av hennes hela perception var resultatet. Hennes depression började att lätta eftersom hon hade uppnått sann insikt och symtomen kom aldrig tillbaka. 




Omstruktureringen av patientens inre är mer än bara verbal eller kognitiv. Insikt innebär en grundlig förståelse inklusive en viktig förändring på känslomässig och perceptuell nivå, på motorisk nivå och till och med på vävnadsnivå. Det är en magkänsla som för att vara framgångsrik måste genomtränga patientens hela väsen på alla dessa områden: fysiologiska, psykologi. Det är en förändring som ändrar hennes personlighet. Som sådan löser det de inre konflikterna och uppnår en permanent inverkan på de dynamiska faktorerna som har upprätthållit symtomen. Med denna definition är insikt en viktig och djupgående upplevelse som verkligen påverkar patientens hela psykologi. 

Det är många av dagens psykologer som har svårt att tro att insikt är effektivt. 
Detta bygger på felaktiga men spridda definitionen av det som bara en intellektuell förståelse. Många tror felaktigt att insikt bara handlar om att förstå vad som orsakar ens problem, men det är faktiskt mycket mer än så. Insikt handlar om att förändra både känslor och beteenden på djupet, och inte bara ha en ytlig förståelse av vad som orsakar ens problem

Teknikerna jag använder för att hjälpa klienter uppnå insikt är avsedda att nå detta större och mer omfattande mål, även om en ytlig kognitiv förståelse oftast kommer först. Terapi har inte uppnått mycket om man stannar på det nivån. Det är bäst att se intellektuell förståelse som en förlöpare till en djupare insikt som ger mer permanenta förändringar av känslor och beteenden.

Comments

Popular posts from this blog

Överföring: Inte bara i terapirummet

Så nära sanningen det går

Sorgens psykodynamik: från omedveten investering av libido till förlust, sorg och depression